Arganový olej

Arganový olej – olej z jader argánie trnité ( Arganie Spinosa )

Elixír mládí! Tekuté zlato! Takto je často arganový olej popisován. V současnosti je arganový olej jedním z nejdražších a nejcennějších olejů používaných v kosmetickém průmyslu.

Vlastnosti: Účinně chrání před UV zářením, má regenerační, silně antioxidační a zvláčňující účinky. Díky vysokému obsahu vitamínů a dalším aktivním složkám bojuje proti vzniku vrásek. Obnovuje vitalitu suché, vysušené, citlivé a poškozené pleti. Pomáhá proti lupence a ekzémům. Urychluje hojení ran, popálenin a zmenšuje jizvy. Rovněž působí příznivě na vlasy, zpevňuje je a dodává jim lesk.

Původ: Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste především v polopouštích severní Afriky. 

Výroba: Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání, výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv. 

Možná jste se setkali s arganovým olejem, který vám příliš nevoněl. Důvodem je kvalita plodů, které se k lisování používají, často jsou to spadlé plody nevalné kvality. V produktech Alepia® je použitý olej, na který jsou trhány plody přímo ze stromů, a díky tomu olej velmi příjemně voní.

argánie2                              argánie1

 

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Arganov%C3%BD_olej, Tajemství kosmetiky - Vít Syrový

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.