Černucha setá neboli nigelský kmín

❤️ Černucha setá (Nigella sativa)
Druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae). Je to jednoletá, rychle rostoucí bylina s nitkovitě členěnými listy a pohlednými, bledě modrými květy s množstvím tyčinek. Rostlina má zajmavý způsob opylování. Plodem je tobolka. Druh pochází z oblasti od Středomoří po Indii, pravděpodobně z jihozápadní Asie. V České republice je pěstována jako okrasná letnička a vzácně zplaňuje. Semena černuchy seté se tradičně používají jako koření, známé pod názvem černý kmín. Pro mnohostranný účinek jsou již po tisíciletí využívána v domorodé medicíně. Řada účinků byla prokázána vědeckými studiemi, a to včetně protirakovinového působení.
 
Jako léčivá rostlina a koření má černucha setá bohatou kulturní historii, sahající tisíce let do minulosti, a je opředena mnoha mýty. Většinou je známa jako černé semeno. Po dlouhé věky je využívána zejména ve StředomoříArábiiIndii a Dálném východě. Zbytky oleje ze semen byly nalezeny v Tutanchamonově hrobce. Použití semen černuchy jako léčiva je zmiňováno v Bibli. Uvádí jej pod názvem Melanthion Hippokratés a Dioscorides a pod názvem Gith Plinius starší. Dávní bylináři nezřídka uváděli černuchu jako nebeskou bylinu. Prorok Mohamed popsal léčivé účinky takto: „Užívejte černé semeno, je to léčivý prostředek na všechny druhy nemocí kromě smrti”, což osvětluje jeho rozsáhlou oblibu v arabském světěAvicenna jej ve svém díle Kánon medicíny doporučuje k posílení tělesné síly a při vyčerpání a skleslosti.
 
Hlavní využití semen černuchy seté je v domorodé medicíně a bylinném léčení, používají se také jako koření. Rostlina je pěstována i jako okrasná letnička.
 
Využití v kosmetice
Olej z černého kmínu  se přidává do výrobků, určených hlavně pro problematickou pokožku a vlasy. Revitalizuje a zjemňuje pleť, má schopnost stimulovat obnovu kožních buněk a působí proti volným radikálům, zabraňuje oxidaci buněčných membrán. Tato jeho schopnost hraje důležitou roli v boji proti předčasnému stárnutí kůže. Olej posiluje křehké nehty, zabraňuje jejich třepení a sklonům k lámání.
Doporučeje se při kosmetické péči ho jemnou masáží vtírat do pokožky místo pleťového mléka nebo krému.

Péče o vlasy
Olej z černého kmínu zlepšuje kvalitu vlasů, zceluje je a je výborný obzvlášť pro vlasy suché a bez života, jelikož jeho složení je ideální pro udržení dobré hydratace. Navíc skvěle snižuje zánětlivé reakce pokožky hlavy.
Olej z černého kmínu se může míchat do vlasových masek, přidat do přírodních kondicionérů, šamponů nebo aplikovat na vlasy přímo. Pomocí masáže hlavy podpoříte stimulaci jejich lepšího růstu a eliminujete celkové vypadávání a výskyt lupů.
Na masáž hlavy stačí jedna polévková lžíce oleje, který necháme na vlasech působit cca 30 minut a následně klasicky umyjeme šamponem
 
 
 
Máme pro Vás čistý olej, a také mýdlo i šampon s přídavkem oleje této léčivky 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení