Olej z černého kmínu

Olej z černého kmínu - můžete znát také jako olej z černuchy nebo nigelský ( Nigella ) olej. Získává se ze semínek Černuchy seté ( Nigella sativa ). 

Léčivé vlastnosti semínek z černého kmínu jsou téměř neuvěřitelné, přesto o nich většina Čechů nikdy neslyšela! Černuchový olej je jedním z nejmocnějších látek na zemi. Pojídat lze i semínka, ale my si povíme více o využití v kosmetice.

Vlastnosti: Pro své léčebné účinky se užíval již ve starém Egyptě. Pokožku chrání, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost. Užívá s k aromaterapeutickému ošetření obličeje a celého těla, dokonce i k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím ( může účinně zmírňovat některé alergické projevy). Další vlastnosti, která je nutné zmínit je antioxidační a dezinfekční schopnost. Olej posiluje vlasové kořínky a zabraňuje vypadávání vlasů. Působí i proti kožním infekcím a ekzému. 

Původ a získávání: Nigella sativa pochází z jihozápadní Asie, Středomoří a Afriky. Olej, získávaný lisováním semínek těchto rostlin, obsahuje tři důležité přírodní složky: tymochinon, thymohydrochinon a thymol.  Je prokázáno, že houby a plísně nemohou existovat v přítomnosti těchto fytochemikálií, čímž se velmi zvyšuje hodnota tohoto oleje.

černucha1              semínka černucha

 

zdroj: Tajemství kosmetiky - Vít Syrový

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení